7 secrete prin care pozele tale sa arate profesional

Sa faci fotografii care sa arate profesional nu este atat de greu pe cat pare, mai ales daca ai un telefon cu o camera foto buna si putina deschidere spre a invata lucruri noi. Astazi iti voi prezenta 13 dintre secretele marca Gabriel Comanescu, ce te vor ajuta sa surprinzi imagini cu un aer profi:

#1: Lumina

Lumina este prima pe aceasta lista, dintr-un singur motiv: este principala resursa pentru o fotografie mai mult decat reusita, iar un fotograf profesionist o va utiliza intotdeauna. Exista mai multe moduri prin care poti capta un unghi de lumina interesant, iar primul dintre ele este sa pozitionezi subiectul imaginii la umbra. In ceea ce priveste peisajele, alegerea momentului zilei este un factor esential. 95% dintre cele mai bune fotografii de tip peisaj din portofoliul meu sunt realizate dimineata foarte devreme, sau seara tarziu, la apus. Incepatorii ignora adesea acest sfat, care este de altfel, extrem de util daca vrei sa surprinzi imagini fascinante.

#2: Subiectul

Daca ai dificultati in a obtine o compozitie curata a imaginii, probabil este din cauza faptului ca nu te-ai focusat pe un singur subiect. Decide care sunt persoanele sau elementele pe care vrei sa le supui atentiei in fotografiile tale, iar rezultatele vor fi exceptionale. Daca este nevoie, nu te teme sa utilizezi zoom-ul; asigura-te doar ca ai obtinut o imagine clara. Mai multe informatii despre importanta subiectului intr-o fotografie poti sa afli din articolul despre fotografia culinara.

#3: Perspectiva

Se intampla adesea sa observi un subiect interesant pe care sa-l fotografiezi, dar care nu este pozitionat tocmai intr-un spatiu adecvat. Daca te uiti cu atentie la cateva fotografii profesionale, vei vedea, ca de fapt, nu poti identifica exact locul din care au fost captate. De exemplu, o fotografie a unui CEO va fi realizata abordand o perspectiva de jos in sus, tocmai pentru ca subiectul sa capete putere. Perspectiva este cea care, de multe ori, decide valoarea unei imagini, mai ales cand vorbim despre fotografia potret.

#4: Starea

Starea pe care o transmite o fotografie este un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi atentie daca iti doresti sa faci poze foarte bune. Pe masura ce faci fotografiile, priveste-le si pune-ti urmatoarea intrebare: “Ce dispozitie exprima aceasta?”. Astfel, vei evita sa irosesti timp si energie in captarea unei imagini al carei subiect nu ofera expresivitate.

#5: Expunerea

Gradul de expunere folosit intr-o fotografie inseamna, de fapt, cat de luminoasa sau intunecata este respectiva imagine. Camerele digitale sunt foarte bune in cazul in care doresti sa obtii o expunere neutra, dar aceasta nu este intotdeauna cea mai buna alegere. De exemplu, sa presupunem ca fotografiezi o persoana intr-o zi insorita; aparatul va face, cel mai probabil, umbra pe chip si fundalul prea luminos. Toate aceste lucruri le vei invata experimentand si facand cat mai multe fotografii!

#6: Stilizarea

In cazul in care fotografia nu ti-a iesit exact asa cum ti-ai dorit si nu mai ai posibilitatea de a o reproduce, exista un lucru care te poate salva: stilizarea digitala. Utilizarea software-urilor de editare a imaginilor este o practica folosita adesea nu doar pentru a corecta greselile de fotografiere, dar si pentru a adauga un plus de valoare imaginii. Nu iti fie teama sa utilizezi filtrele, ajustarile de constrast si de lumini; secretul este sa experimentezi pana ce te vei familiariza cu aceste programe de editare.

#7: Prezentarea

Dupa ce ai realizat un calup de fotografii urmand aceste sfaturi, selecteaza-le pe cele mai bune, cele care merita sa fie prezentate si altora si cu ajutorul carora, de ce nu, sa iti realizezi un portofoliu. Nu alege niciodata o rezolutie nepotrivita pentru o imagine foarte buna, deoarece nu va avea impactul dorit. Ia ca exemplu fotografiile expuse intr-o galerie foto, care sunt de dimensiuni foarte mari.

 

Sursa: pexels.com

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *