Fotografia culinara – 5 tips-uri prin care sa starnesti pofta doar din imagini

Orice proprietar de restaurant ar trebui sa stie ca fotografiile din meniu pot dubla sansele de a atrage un potential client, actionand ca un puternic instrument de marketing. Consumatorii sunt in mod constant expusi la fotografii de tip culinar, deci este important sa te remarci din multime. Urmatoarele sfaturi pe care chiar eu, fotograf Gabriel Comanescu le-am utilizat de-a lungul timpului, ar trebui sa le stie orice owner de restaurant, fiind la fel de utile pentru pasionatii stilului “foodie”, care isi posteaza imaginile preparatelor pe retelele sociale:

 

  • “Adauga” putina lumina, pentru ca mancarea sa para mai apetisanta.

 

Ca regula generala, incearca sa folosesti beneficiile luminii naturale si realizeaza fotografiile dimineata (de exemplu, in jurul orelor 10:00) sau dupa-amiaza (sa zicem, orele 15:00). Daca nu iti doresti sa fotografiezi preparatele afara, fa poze farfuriilor in apropierea unei ferestre. Retine ca este esential sa alegi momentele potrivite ale zilei pentru a face fotografii culinare exceptionale, iar lumina naturala este foarte pretioasa aici, deoarece vei evita astfel formarea umbrelor.

  1. Considera ca fiecare element din farfurie este de fapt, un accesoriu.

Indiferent cat de gustos si colorat este un element din meniu, acesta poate parea banal daca nu este fotografiat din unghiul bun. Sa fotografiezi pur si simplu o fotografie de sus nu vei reusi sa detaliezi textura si profunzimea preparatului. Pozeaza mancarea dintr-un unghi care poate adauga variatii de iluminare si adancime si aminteste-te ca obiectivul acestor tipuri de imagini este sa lase gura apa celor care le privesc!

  1. Pastreaza o imagine realista a preparatului.

Nu este nimic mai rau pentru un client decat sa i se serveasca un preparat care nu arata ca imaginea din meniu. Desi e important sa prezinti clientilor care trec pragul restaurantului tau fotografii culinare de calitate, la fel de important este ca acestea sa ofere o reprezentare realista a ceea ce vor primi ei de fapt. Adesea, proprietarii localurilor care servesc mancare  fac greseala sa solicite fotografilor sa editeze pozele, pana cand acestea isi pierd din autenticitate.

  1. Nu abuza de lumina blitzului.

De obicei, in fotografia culinara nu este indicat sa folosesti lumina blitzului, care, spre deosebire de lumina naturala, nu va face decat sa aplatizeze imaginea farfuriei si va elimina orice umbra delicata, aparuta in mod natual. Bineinteles, un fotograf profesionist va sti cand este nevoie sa utilizeze blitzul chiar si atunci cand fotografiaza preparate culinare, stabilind daca folosirea sa ofera sau nu un plus de valoare pozelor sale.

  1. Compozitia imaginii ii ofera potential.

Compozitia este, in esenta, un termen umbrela care defineste de fapt modul in care sunt aranjate elementele in farfuria ta. Intr-o fotografie cu o compozitie buna poti identifica imediat care este elementul central, indiferent daca este vorba despre fotografia culinara sau despre imagini in care apar persoane. Cu alte cuvinte, compozitia este cel de-al doilea aspect esential caruia sa ii acorzi atentie, dupa modalitatea de iluminare, pentru a realiza o fotografie buna.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante sfaturi de urmat pentru a face fotografii culinare mai mult decat reusite. Un fotograf profesionist va folosi totodata numeroase instrumente de lucru si accesorii speciale de fotografiat, pentru ca efectul sa fie cel asteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *