Fascinanta lume a fotografiei de portret. 5 lucruri care te vor ajuta sa obtii rezultate excelente

Se spune ca fotografia de portret este arta de a surprinde cele mai sensibile emotii, de “a atinge” particulele mici care demonstreaza ca oamenii sunt diferiti nu doar fizic, ci si emotional. Este o modalitate prin care tu ca fotograf arati ca frumusetea se regaseste in orice chip. Calitatea acestor portrete nu tine doar de subiectul fotografiat ci si de o serie de factori de care trebuie sa tina cont fotograful, atunci cand interactioneaza cu o persoana si cu un aparat foto.

Iata cinci lucruri pe care, de-a lungul timpului, le-am invatat si le-am tot experimentat, in calitate de fotograf profesionist, drept dovada stau fotografiile sub semnatura Gabriel Comanescu. Fericire, tristete, dezgust, surprindere si o explozie de sentimente pot fi inramate in fotografii exceptionale.

5 secrete pentru fotografii de portret reusite

 • Interactioneaza cu subiectul

Stii deja aceasta regula, dar stii daca o pui in aplicare corect sau nu? Indruma persoana asupra pozitiei, miscarilor, fa-o sa exprime emotii, vorbeste in timpul sedintei foto. Ofera-i cateva indrumari sa intre in starea pe care vrei sa o surprinzi. Ai grija ca acesta aiba o pozitie a corpului corecta, fara umeri lasati, spate incovoiat etc.

 • Gaseste inclinarea potrivita a capului

O problema pe care o intampina foarte multe persoane, atunci cand isi fac fie o poza cu un aparat profesionist, fie un selfie, este pozitia capului. Daca mai sus vorbeam despre pozitia corpului, afla ca si pozitia capului este importanta. Fara gusa la barbati si fara efect de gat mic la femei. Atentie: barbatii nu trebuie sa tina capul inclinat pe spate, incat vor risca sa obtina o pozitie feminina, iar femeile trebuie sa se asigure ca nu vor ridica umerii prea sus.

 • Gaseste un echilibru intre defecte si calitati

Cu siguranta, majoritatea persoanelor sunt nemultumite de anumite parti ale corpului. Fie nasul este prea mare, fie ochii sunt asimetrici, cearcanele sunt prea accentuate si asa mai departe. Eu spun ca acestea nu sunt defecte, dar, cu toate acestea, pentru a obtine rezultate bune, fotograful trebuie sa stie cum sa le “ascunda”, si nu prin photoshop. Incearca mai multe pozitii, unghiuri, lumini si vezi care sunt cele mai potrivite pentru a pune in valoare frumusetea naturala.

 • Alege aparatul de fotografiat potrivit

Este foarte important sa te implici tu in relatia cu subiectul, dar la fel de important este sa alegi o camera foto buna, care sa te ajute sa realizezi fotografii de portret excelente. Mai jos am enumerat cateva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le indeplineasca un aparat:

 • Trebuie sa iti permita vizualizarea prin obiectiv;
 • Sa aiba un exponometru intern, prin care sa setezi durata de expunere la lumina;
 • Sa aiba functia de fotografie in format RAW, care iti permite o prelucrare mai detaliata;
 • Sa aiba obiective dedicate portretului – cele de 50mm si 85mm sunt cele mai utilizate;
 • Sa poate fotografia mai multe cadre pe secunda – surprinzi fiecare emotie sau actiune;

 • Uita de pozele portret clasice

Fotografiile cele mai des intalnite sunt cele in care subiectii stau in centrul planului. Uita de asta. Pentru rezultate mai bune, schimba unghiul in timpul sedintei foto, precum si focalizarea. Punctele de focalizare le intalnesti pe masura ce studiezi subiectul.

Aceste sfaturi venite de la mine, Gabriel Comanescu, te vor ajuta sa realizezi fotografii profesionale si dinamice.

Comments

 1. Pingback: 7 secrete prin care pozele tale sa arate profesional |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *