Fotografia de peisaj: ponturi pentru a surprinde cele mai importante detalii

Fiecare fotografie reuseste sa spuna o poveste, prin fiecare element, culoare, compozitie sau detaliu incadrat. Circula o vorba prin “piata” cum ca cele mai simple fotografii de facut sunt cele de peisaj. Dar, chiar si asa, personal, spun ca nu oricarei fotografii i se poate atribui adjectivul “reusita”. De ce?  Pentru ca exista o diferenta foarte mare intre fotografia de peisaj banala, care nu reuseste sa spuna nimic, si cea care este realizata intr-un mod profesional.

Cum poti obtine o fotografie de peisaj profesionala, care sa primeasca toate laudele si care sa exprime exact ceea ce ochiul tau a surprins? Ei bine, daca tii cont de sfaturile/regulile de mai jos, ai toate sansele sa incadrezi corect fiecare peisaj.

  • Priveste cadrul  in profunzime

Este esential sa ai un element cheie pe care sa il surprinzi, un focus pe care sa te concentrezi, in momentul cand surprinzi peisajul. Se spune ca timpul este prietenul de pret al unui fotograf si ca fiecare secunda este pretioasa. De aceea, este nevoie sa ii oferi fotografiei timpul necesar, astfel incat sa gasesti elementul – reperul vizual – care reuseste sa ii aduca acesteia un plus de valoare si originalitate. Spre exemplu, daca fotografiezi un munte si la poalele lui se afla un lac/o mare, poti gasi un punct central si de intersectie ale acestora, care sa delimiteze intr-un mod sublim cele doua “puteri naturale”.

  • Surprinde corect peisajele “miscatoare”

Foloseste expunerile lungi, uneori chiar si de 10 secunde, pentru a reprezenta cat mai fluid si natural miscarile naturale. Nu de putine ori s-a intamplat sa vrei sa surprinzi peisaje miscatoare (fie ca este vorba de o cascada, de un peisaj care incadreaza o multime de oameni, pasari in zbor sau animale in fuga) si sa nu reusesti, de aceea este esential sa stii sa redai corect elementele mobile. Pentru peisajele nocturne, poti inchide diafragma, astfel incat sa obtii un timp de expunere mai lung, pentru cele din timpul zilei, alege un filtru neutru care sa te ajute sa obtii un timp de expunere de pana la 10 secunde.

  • Alege momentul oportun pentru fotografiere

Poate ca nici aparatul de fotografiat, nici obiectivul nu sunt asa de importane, cum este momentul ales pentru fotografie. Cei mai multi fac greseala sa aleaga mijlocul zilei pentru fotografiere, ceea ce este gresit, intrucat, in momentul acela, razele de soare cad perpendicular pe obiectiv. Din acest motiv, fotografia va iesi “prea simpla”, fara umbre, dinamism si alte efecte create de culorile peisajului. Cele mai bune momente pentru fotografiere sunt dupa rasarit si dupa apus.

  • Foloseste filtrele potrivite pentru fotografiile de peisaj

Pentru a obtine efecte speciale si pentru a“ajuta” la obtinerea cadrului perfect, este esential sa folosesti o serie de filtre. Eu recomand sa alegi filtrele de polarizare si filtrele neutre. Cele de polarizare elimina reflexele si mareste contrastul atunci cand fotografiezi un rasit in spendid Atena sau cand surprinzi un apus in frumos oras italian din vacantele in Italia. Filtrele neutre te ajuta sa echilibrezi expunerea si sa surprinzi detaliile intr-un timp indelungat.  

Fie ca optezi sa faci o panorama, fie ca fotografiile de peisaj sunt cele mai indragite de tine, tine cont de recomandarile de mai sus si in felul acesta vei propulsa fotografia la un alt nivel. Joaca-te cu lumina, focusul si filtrele pana cand obtii o fotografie cu adevarat reusita.

 

Va multumesc ca ati citit acest articol.
Cu respect, Gabriel Comanescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *